Paardencoaching

Paarden zijn kuddedieren. Als je bij een paard in de bak stapt, verbindt hij zich met jouw innerlijke kudde. En alles wat daarin niet synchroon is, wat niet stroomt, zal zichtbaar worden.

Zo zijn ze niet alleen spiegel van wat er is, maar vooral ook van wat er niet is, van waar het wringt. Lost dat op, dan zie je dat direct in de reactie van het paard. Want ze reageren in het hier en nu. Zodra er beweging is in jou, zullen ook zij bewegen.

Bekijk de video om dit niet alleen te lezen, maar ook te horen en te voelen (klik op de afbeelding, video opent in een nieuw venster).

pitch

Mogelijke thema’s

Dit zijn voorbeelden van thema’s waarbij systemische paardencoaching waardevol is:

  • problemen in de relatie met…(vader/moeder/partner/kinderen)
  • een verlangen naar… (ontspanning, kracht, rust, geluk, blijdschap, verbinding…), maar dat maar niet kunnen vinden
  • een gevoel van blokkade of stagnatie
  • terugkerende patronen
  • emoties die niet overgaan of die je niet kunt plaatsen
  • moeite met ‘voelen’
  • moeite met je eigen plek innemen, met krachtig zijn
  • ergens niet ‘los’ van komen

De lijst is niet uitputtend. Veel van wat we doen en voelen heeft te maken met de kudde waar we deel van uitmaken. Onder bijna alle thema’s ligt een laag waarin we trouw zijn aan iets of iemand uit onze achtergrond. Juist die trouw maakt verandering lastig. Het erkennen van de liefde daarin maakt beweging mogelijk.

Wat gaan we doen?

Een bevriende paardencoach omschrijft het als ‘het verbinden van jouw innerlijke wijsheid met die van het paard’ (credits: Maarten van Rootselaar).

Bij een sessie met paarden stap je, na een inleidend gesprek, de bak in met je vraag of thema. Het paard loopt los in de bak en het enige dat je hoeft te doen is een plek zoeken in de bak die voor jou prettig voelt. Vervolgens laten we ons leiden door de reacties van het paard. Kan het paard contact maken of niet? Wat voel je, wat ontstaat er? Wat verandert er bij het paard op het moment dat we dingen benoemen, erkennen?

Als begeleider kijk ik met je mee, benoem ik wat ik zie, stel ik vragen en vraag ik je soms om iets te doen, bijvoorbeeld een andere plek kiezen of een zin uitspreken.

De sessie eindigt als we voelen dat het klaar is. Vaak is er veel gebeurd dat nog niet in woorden te vatten is. Daarom houden we het nagesprek kort, zodat je de beelden en het gevoel kunt vasthouden en laten doorwerken.

Veiligheid

De paarden waar ik mee werk zijn gewend aan mensen. Je kunt dus veilig bij het paard in de bak (of het weiland) stappen. Een paard blijft een vluchtdier en kan dus altijd van iets schrikken en een plotselinge beweging maken. Daarom:

1. Kom met stevige, dichte schoenen.
2. Trek kleren aan die vies mogen worden.
3. Laat een paard rustig aan je hand snuffelen. Aai het paard niet over zijn hoofd; dat vindt hij niet prettig.
4. Loop niet vlak achter een paard langs. Het paard kan jou daar niet zien.

Locatie en kosten

Op dit moment maak ik gebruik van een locatie in Wapenveld (Gld.). Een sessie kost €155,- en duurt maximaal 1,5 uur inclusief voor- en nagesprek (meestal is 1 uur voldoende).

Neem contact op als je meer informatie wilt of een afspraak wilt maken.