Visie

Visie is wat mij betreft geen toekomstbeeld, maar een manier van kijken. Een andere manier van kijken, levert een ander perspectief op en dus een andere uitkomst.

Dit zijn de elementen van mijn ‘visie’.

Vertragen

Emotie en gevoelde urgentie zwepen je op en laten je hard werken. Juist op zo’n moment laat ik je graag vertragen. Niet omdat dat je sneller bij een oplossing brengt. Ook niet om alleen maar even uit te rusten. Maar omdat we andere dingen weten, en andere dingen ruimte kunnen krijgen, als we vertragen.  

Stilte

Coaching met paarden is waarschijnlijk stiller dan andere coachingsvormen die je gewend bent. Niet alleen omdat we letterlijk minder praten (dat is niet eens altijd zo), maar omdat we ook luisteren naar wat er achter de woorden gehoord wil worden. Er praat iets anders mee en ik nodig je uit om daarnaar te luisteren. Dat andere, dat is wat ik stilte noem. In de woorden van een zenmonnik:

‘Stilte is niet de afwezigheid van geluid. Stilte is de diepste klank.’ (Tao Meng)

Onschuld

In ieder mens, hoe slecht zijn daden of gedrag op een bepaald moment ook zijn, vind je onschuld als je lang genoeg kijkt. Het is een onschuld voorbij goed en fout. Als je het kunt zien en een ander kunt laten voelen, geeft het een enorme ruimte om simpelweg mens te zijn. Voor mij is dat de basis van het werk. De ruimte om mens te zijn en om samen te onderzoeken wat er speelt (individueel of in een team).

Ruimte

Dingen gebeuren in een ruimte die wijdser is en meer lagen heeft dan de (smalle) focus die wij vaak aanbrengen. Zowel in tijd als in plaats.

Vertragen, stilte, onschuld…het zijn dingen die ruimte geven én die we beter zien als we onze blik wijd maken. Ik neem mensen graag mee in kijken met de wijde blik van een paard.

Belonging

Erbij horen is niet iets wat je hoeft te verdienen of te bevechten. Het is simpelweg een feit.

Het aannemen van dat simpele feit is het uitgangspunt en de uitnodiging in iedere coaching (team of individueel).

Geheel

Het geheel beïnvloedt ons meer dan andersom, al zouden we dat graag anders zien soms. En toch heb je op je eigen plek invloed op de bewegingen van het geheel. Sterker nog: iedere handeling van jou wordt gevoeld in het geheel.

Iedereen heeft ervaring met ‘het grotere geheel’ (organisatie, team, klas, familie) en de werking daarvan, alleen meestal niet bewust. Je bewust worden van je plek in het geheel en van de invloed van het geheel op jou en andersom, is een bekrachtigende en verbindende ervaring.


Aan de slag met deze visie, als individu of in je organisatie? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Contact & volgen

Leontine Kremers
E: leontine@wijsgoed.nl
T: 06-21398330
Post: Pijlkruid 8, 8043 NN, Zwolle

Inspiratie en nieuws direct in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Copyright: WijsGoed | Fotografie: Marjan van Houwelingen
Algemene voorwaarden | Aanmeldingsvoorwaarden | Privacyverklaring
KvK-nummer: 08170128