Kuddewijsheid voor organisaties

Kuddewijsheid voor organisaties vraagt altijd wat uitleg. De video is daarvoor een heel goed startpunt. De rest van de pagina geeft meer informatie over het hoe en waarom en de mogelijkheden. Wil je een vraag voorleggen of een afspraak maken voor jouw team of organisatie? Neem contact op via leontine@wijsgoed.nl.

Over mij

Ik ben Leontine Kremers, schrijver en paardencoach. Sinds ik in 2017 in de ontmoeting met een paard werd getroffen door de diepe verbinding en wijsheid die voelbaar was, onderzoek ik wat het van ons als mensen vraagt om ons met dezelfde wijsheid te verbinden aan elkaar. Want uiteindelijk zijn wij ook kuddedieren.

In diverse opleidingen, maar vooral in de opleiding Teamcoachen met de wijsheid van de kudde, leerde ik herkennen hoeveel mensen onbewust al doen voor de kudde. En hoe waardevol het is als dat onbewuste bewust kan worden.

Als je in teams en organisaties kunt kijken met de wijde blik van een paard en kunt zien hoe het geheel beweegt en wat iemand voor het geheel doet – of zou kunnen doen – dan is dat kuddewijsheid in actie. Natuurlijk kan ik helpen om dat bewust te maken, maar nog veel waardevoller is het denk ik dat je het zelf leert zien.

Wat levert het op?

De oogst is altijd afhankelijk van de focus die we aanbrengen in een traject. Maar om een beeld te geven van de mogelijkheden:

Na een traject:

 • weten teamleden wat en hoe ze op hun plek bijdragen aan de kudde.

  Ze zien hun eigen aandeel en weten die in te brengen ten dienste van het geheel. Het potentieel en de vitaliteit van het geheel groeit, omdat individuele medewerkers een stap naar voren durven te doen.

 • is helder dat leiderschap niet belegd is bij enkele individuen, maar gedragen wordt door de hele kudde.

  Teamleden zien dat leiderschap een gedeeld thema is en ervaren wat het op hun plek van ze vraagt. Leidinggevenden kunnen kuddelid zijn én leidend tegelijkertijd.

 • is je organisatie/team een vitaal geheel.

  Je reageert samen op veranderingen en er is oog voor wat nodig is om om te gaan met die veranderingen. Er wordt gewerkt én gezorgd voor elkaar.

 • hebben deelnemers een nieuw perspectief aan hun repertoire toegevoegd.

  Een perspectief dat het geheel voorop stelt, kijkt met een wijde blik en de wijsheid van individuele kuddeleden benut. Een perspectief dat vooral ook heel veel rust brengt.

Voor wie?

Een traject vraagt van organisaties en medewerkers de bereidheid om te vertragen. Om het verlangen naar snelle antwoorden tijdelijk op te schorten en samen te onderzoeken wat je sámen weet.

Je kunt een maatwerktraject inzetten voor je team, voor een bepaalde groep medewerkers of voor de organisatie als geheel. De wens die jullie hebben staat centraal, maar ik zal ook altijd zelf meedenken waar ik denk dat kuddewijsheid van toegevoegde waarde kan zijn.

Maar eh, die paarden dan?!

Niet iedereen is dol op paarden. Sommige mensen vinden ze ronduit eng. Voor anderen is het een kwestie van ‘onbekend maakt onbemind’. En heel praktisch: je kunt natuurlijk ook niet maandelijks met je hele bedrijf of organisatie in de bak staan.

Goed om te weten: kuddewijsheid in je organisatie hóeft niet te betekenen dat jullie steeds tussen de paarden staan. Ik kan de lessen van de paarden meenemen en in een vorm gieten die toegankelijk is en in beweging zet.

En ja, er komt bijna altijd een moment dat ik jullie uitnodig om het aan te gaan in de bak bij de paarden. Om daar helder te laten worden, waar we met elkaar soms zo omheen kunnen draaien. Maar dat is dan een onderdeel van het traject. Niet het enige ingrediënt.

Aanvragen

Is je interesse gewekt? Stuur een mail om in gesprek te komen. Ik neem dan contact met je op om te horen wat er in je organisatie speelt.

Contact & volgen

Leontine Kremers
E: leontine@wijsgoed.nl
T: 06-21398330
Post: Pijlkruid 8, 8043 NN, Zwolle

Op de hoogte blijven van activiteiten en ontwikkelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Copyright: WijsGoed | Fotografie: Marjan van Houwelingen, Paul Bink en eigen archief
Algemene voorwaarden | Aanmeldingsvoorwaarden | Privacyverklaring
KvK-nummer: 08170128