Kuddewijsheid in je bedrijf

Deze pagina is onder constructie.

Samen kijken wat er mogelijk is? Neem contact op via leontine@wijsgoed.nl.

Over mij

Ik ben Leontine Kremers, schrijver en paardencoach. Sinds ik in 2017 in de ontmoeting met een paard werd getroffen door de diepe verbinding en wijsheid die voelbaar was, onderzoek ik wat het van ons als mensen vraagt om ons met dezelfde wijsheid te verbinden aan elkaar. Want uiteindelijk zijn wij ook kuddedieren.

In diverse opleidingen, maar vooral in de opleiding Teamcoachen met de wijsheid van de kudde, leerde ik herkennen hoeveel mensen onbewust al doen voor de kudde. En hoe waardevol het is als dat onbewuste bewust kan worden.

Als je in teams en organisaties kunt kijken met de wijde blik van een paard en kunt zien hoe het geheel beweegt en wat iemand voor het geheel doet – of zou kunnen doen – dan is dat kuddewijsheid in actie. Natuurlijk kan ik helpen om dat bewust te maken, maar nog veel waardevoller is het denk ik als je het zelf leert zien.

Wat levert het op?

De oogst is altijd afhankelijk van de focus die we aanbrengen in een traject. Maar om een beeld te geven van de mogelijkheden:

Na een traject:

 • weten medewerkers wat en hoe ze op hun plek bijdragen aan de kudde.

  Ze zien hun eigen aandeel en weten die in te brengen ten dienste van het geheel. Het potentieel en de vitaliteit van het geheel groeit, omdat individuele medewerkers een stap naar voren durven te doen.

 • is helder dat leiderschap niet belegd is bij enkele individuen, maar gedragen wordt door de hele kudde.

  Medewerkers zien dat leiderschap een gedeeld thema is en ervaren wat het op hun plek van ze vraagt. Leidinggevenden kunnen kuddelid zijn én leidend tegelijkertijd.

 • is je organisatie/team een vitaal geheel.

  Je reageert samen soepel op veranderingen en er is ook oog voor wat intern nodig is om om te gaan met die veranderingen.

 • hebben deelnemers een nieuw perspectief aan hun repertoire toegevoegd.

  Een perspectief dat kijkt met een wijde blik, het geheel voorop stelt en de wijsheid van individuele kuddeleden benut.

Voor wie?

Een traject vraagt van organisaties en medewerkers de bereidheid om te vertragen. Om het verlangen naar snelle antwoorden en oplossingen tijdelijk op te schorten. En om samen te onderzoeken wat je dan sámen weet.

Je kunt een maatwerktraject inzetten voor individuele teams, voor een bepaalde groep medewerkers of voor de organisatie als geheel.

Maar eh, die paarden dan?!

Niet iedereen is dol op paarden. Sommige mensen vinden ze ronduit eng. Voor anderen is het een kwestie van ‘onbekend maakt onbemind’. En heel praktisch: je kunt natuurlijk ook niet maandelijks met je hele bedrijf of organisatie in de bak staan.

Goed om te weten dus: kuddewijsheid in je bedrijf hoeft niet te betekenen dat jullie steeds tussen de paarden moeten staan. Ik kan de lessen van de paarden meenemen en in een vorm gieten die toegankelijk en inzicht-gevend is, en in beweging zet.

En ja, er komt bijna altijd een moment dat ik jullie uitnodig om het aan te gaan in de bak bij de paarden. Om daar helder te laten worden, waar we met elkaar soms zo omheen kunnen draaien. Maar dat is dan een onderdeel van het traject. Niet het enige ingrediënt.

Maatwerktraject aanvragen

Is je interesse gewekt? Stuur een mail om in gesprek te komen. Ik neem dan contact met je op om te horen wat er in je organisatie speelt.

Contact & volgen

Leontine Kremers
E: leontine@wijsgoed.nl
T: 06-21398330
Post: Pijlkruid 8, 8043 NN, Zwolle

Inspiratie en nieuws direct in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Copyright: WijsGoed | Fotografie: Marjan van Houwelingen
Algemene voorwaarden | Aanmeldingsvoorwaarden | Privacyverklaring
KvK-nummer: 08170128