Kudde & Stilte op maat in je bedrijf

Dezelfde thema’s die in het jaartraject Kudde & Stilte aan bod komen, spelen ook in organisaties:

 • kuddewijsheid – het samen goed willen en ook moeten doen
 • vitaliteit – van het geheel en van individuele medewerkers
 • potentieel – van de organisatie en van medewerkers
 • en leiderschap – gedeeld, zelfsturend, top-down, persoonlijk en bewust van het grotere geheel

Het originele jaartraject behandelt deze thema’s met individuele deelnemers op een diepe laag. Voor sommige mensen wat te diep. Maar het is heel goed mogelijk om met dezelfde wijsheid én hands-on aan deze thema’s te werken in en met organisaties.

Daarom is het jaartraject Kudde & Stilte er ook als incompany-traject. Op maat gemaakt en afgestemd op de kenmerken van jouw organisatie en je medewerkers. Met focus op de punten die voor jouw organisatie het meest van belang zijn. En met de belangen – en de wijsheid – van het geheel voor ogen.

Geïnteresseerd in een maatwerktraject? Elk traject start met een één op één, online sparring sessie.

Over mij

Ik ben Leontine Kremers, schrijver en paardencoach. Sinds ik in 2017 in de ontmoeting met een paard werd getroffen door de diepe verbinding en wijsheid die voelbaar was, onderzoek ik wat het van ons als mensen vraagt om ons met dezelfde diepte en wijsheid te verbinden aan elkaar. En dat is eerder een kwestie van herinneren dan van iets nieuws leren. Want uiteindelijk zijn wij ook kuddedieren.

In diverse opleidingen, maar vooral in de opleiding Teamcoachen met de wijsheid van de kudde, leerde ik herkennen hoeveel mensen onbewust al doen voor de kudde. En hoe waardevol het is als dat onbewuste bewust kan worden. Als je in teams en organisaties kunt kijken met de wijde blik van een paard en kunt zien wat iemand voor het geheel doet of zou kunnen doen – dan is dat kuddewijsheid in actie. En dat kan ik doen, maar nog veel waardevoller is het als je het zelf leert zien.

Wat levert het op?

Natuurlijk is de oogst afhankelijk van de focus die we aanbrengen in het traject. Maar om een beeld te geven van de mogelijkheden:

Na het traject:

 • weten medewerkers wat en hoe ze op hun plek bijdragen aan de kudde.

  Ze zien hun eigen aandeel en weten die in te brengen ten dienste van het geheel. Het potentieel en de vitaliteit van het geheel groeit, omdat individuele medewerkers een stap naar voren durven te doen.

 • kunnen medewerkers/leidinggevenden voelen en benoemen welke beweging de kudde vitaler maakt, en welke bewegingen de kudde verzwakken.

  Zodat jullie als organisatie kunnen groeien en veranderen, zonder elkaar te verliezen onderweg.

 • is helder dat leiderschap niet belegd is bij enkele individuen, maar gedragen wordt door de hele kudde.

  Medewerkers zien dat leiderschap een gedeeld thema is en ervaren wat het op hun plek van ze vraagt. Leidinggevenden kunnen kuddelid zijn én leidend tegelijkertijd.

 • is je organisatie een vitaal geheel.

  Je reageert samen soepel op veranderingen uit de omgeving en er is ook oog voor wat intern nodig is om om te gaan met die veranderingen.

 • hebben deelnemers een nieuw perspectief aan hun repertoire toegevoegd.

  Een perspectief dat kijkt met een wijde blik, het geheel voorop stelt en de wijsheid van individuele kuddeleden benut.

Voor wie?

Dit traject vraagt van organisaties en medewerkers de bereidheid om te vertragen. Om het verlangen naar snelle antwoorden en oplossingen tijdelijk op te schorten. En om samen te onderzoeken wat je dan sámen weet.

Je kunt een maatwerktraject inzetten:

 • Voor het MT
 • Voor je teamleiders
 • Voor individuele teams
 • Voor individuele medewerkers
 • Of voor de organisatie als geheel

Niet zeker wat wijsheid is? We kunnen er samen naar kijken in de sparring sessie.

Maar eh, die paarden dan?!

Niet iedereen is dol op paarden. Sommige mensen vinden ze ronduit eng. Voor anderen is het een kwestie van ‘onbekend maakt onbemind’. En heel praktisch: je kunt natuurlijk ook niet maandelijks met je hele bedrijf of organisatie in de bak staan.

Goed om te weten dus: kuddewijsheid in je bedrijf betekent niet dat jullie steeds tussen de paarden moeten staan. Ik neem de lessen van de paarden mee en giet het in een vorm die toegankelijk en inzicht-gevend is, en in beweging zet.

En ja, er komt vast een moment dat ik jullie uitnodig om het aan te gaan in de bak bij de paarden. Om daar helder te laten worden, waar we met elkaar soms zo omheen kunnen draaien. Maar dat is dan een onderdeel van het traject. Niet het enige ingrediënt.

Maatwerktraject aanvragen

Is je interesse gewekt? Vraag een sparring sessie aan via onderstaande knop. Ik neem dan contact met je op om te horen wat er in je organisatie speelt, en doe op basis daarvan – indien gewenst – een voorstel voor een traject (met natuurlijk een prijsopgave).

Contact & volgen

Leontine Kremers
E leontine@wijsgoed.nl
T 06 213 98 330
Post: Pijlkruid 8, 8043NN Zwolle

Inspiratie en nieuws direct in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Copyright: WijsGoed ~ Fotografie: Marjan van Houwelingen
Algemene voorwaarden ~ Aanmeldingsvoorwaarden ~ Privacyverklaring
KvK-nummer: 08170128