LET OP: Er is een nieuwe beschrijving van dit traject, met een iets aangepaste opzet. Onderstaande tekst geldt dus niet meer.

Je vindt de nieuwe beschrijving van het programma Kudde & Stilte hier.Verfijn je afstemming. Verwijd je blik. Vergroot de ruimte.

Ben jij dit?

 • Je hebt een gevoelige antenne en een behoorlijke power. En afhankelijk van je weg heeft het één of het ander waarschijnlijk meer ruimte gekregen in (periodes van) je leven.
 • Je hebt je sporen op het pad van persoonlijke ontwikkeling wel verdiend. Je kent je lichaam en je valkuilen. Je weet wat groeien inhoudt.
 • En toch voel je ergens dat je je kwaliteiten nog niet voluit benut. Dat er iets is dat nog niet meedoet. En dat er meer mogelijk is: potentieel dat aan de deur klopt, wijsheid die de wereld in wil, leven dat gevoeld wil worden en wil bijdragen.
 • Niet eens per se door radicaal andere dingen te doen, maar wel door de dingen anders te doen. Door jezelf in te brengen. En door een bron mee te laten praten, die je nu nog onbenut laat.
 • Je weet al dat de oplossing niet zit in harder werken, maar ‘alleen maar’ stil zijn is het antwoord ook niet.
 • Want er huist een kracht in je. En die kracht wil bijdragen.

Stil en krachtig leven

Het jaartraject Kudde & Stilte ontmantelt de hard-werken-verhalen waar je regelmatig toch weer in belandt, en toont je een andere weg. Stiller, krachtiger. Maar ook naakter.

Het traject daagt je uit om te stoppen je kleiner, liever, groter of belangrijker voor te doen dan je bent en in plaats daarvan te landen in de kudde. Om dat wat nu nog niet meedoet in te brengen in de kudde. En om te leiden door bereid te zijn leiding te ontvangen.

Potentieel, leiderschap en stilte floreren in de ruimte die je vindt.

Wijsheid groeit.

En niet alleen voor jou.

~ En die paarden dan? ~

Je hoeft niets met paarden te hebben om aan het traject mee te doen. Ze spelen wel een belangrijke rol. Paarden zijn in het diepst van hun wezen stille dieren. En het zijn kuddedieren. Afgestemd op wat de vitaliteit van de kudde dient.

Ze brengen helderheid en kuddewijsheid. Ze zorgen ervoor dat we steeds opnieuw kijken en een eerlijke, schone ontmoeting hebben. No more stories. Alleen wijsheid, kracht en stille, aanvaarde kwetsbaarheid.

Je hoeft ze niet leuk te vinden. Je mag zelfs afstand houden. Als je de kuddewijsheid die ze brengen maar aanvaardt. De stilte waar ze je op wijzen.

Wat het traject je oplevert:

 1. Je gaat in het leven van alledag zien hoe we als een geheel bewegen en interacteren. Je blik op leven en samenleven verandert, blijvend en duurzaam.
 2. Je aanvaardt je plek. Je stopt met zoeken en streven en stemt in plaats daarvan af op wat jij op jouw plek kunt bijdragen aan het geheel.
 3. Je zien wordt helderder. Je handelen krijgt een andere bron.
 4. Aan het einde van de rit klinkt de stilte luider in je oren dan welk ‘geluid’ dan ook.
 5. Met kracht breng je wijsheid in de wereld.

5 beloften van mij aan jou

 1. Je bent welkom met alles wat je mee draagt.

  En met alles wat er nog gaat veranderen.

 2. We laten je niet ontsnappen.

  Als je de easy way out wilt nemen, een oud, platgetreden spoor op gaat, dat comfortabel voelt maar schrijnt in z’n saaiheid, zijn er 3 coaches (2 paarden en ik) die je met zachte hand de goede kant opduwen.

 3. Wij blijven, ook als jij moet gaan.

  Soms vertrekt een deel van je naar elders, als het even te spannend, pijnlijk of confronterend is. Dat is oké. Wij blijven en wachten geduldig op je terugkeer.

 4. Ik daag je uit.

  Want er zit liefde in uitdaging. En er zit levenskracht in het aangaan van uitdagingen.

 5. Ik laat je kennismaken met de strengheid van het licht.

  Het traject nodigt je uit om te ontvangen en door te geven. Dat is licht leven, maar dan moet je het wel doen. Want het licht heeft ook een eigen wil: het wil geleefd worden.

Wat klanten zeggen:

Ik heb de training als iets heel bijzonders ervaren. Het is een ervaring die ik zal blijven koesteren.

De locatie en de paarden, de trainer en de groep, in combinatie met de methodiek, hebben dat in mij toegankelijk gemaakt wat transformatie en innerlijke groei ten volle faciliteert.

Over mij

Ik ben Leontine Kremers. Paardencoach en schrijver en ervaringsdeskundig in kuddewijs leven en leiden.

Een collega zei eens: “Jij haalt schotten weg, zodat ik met nieuwe ogen ga kijken.” De ontroering die ik voel als er schotten weg kunnen; dat is waarom ik dit werk doe.

Ik heb moeten leren om onderscheid te maken. Jij op jouw plek en ik op de mijne; dan kunnen wij een kudde zijn. Dan is de ruimte op zijn grootst. En alleen dan kan ik coachen. Helder, compassievol en scherp. Of, zoals een klant eens zei: “Zorgzaam en doortastend op het juiste moment.”

(N)iets voor jou?

Als je focus nog erg ligt op wie je zelf bent en minder op je relatie met de wereld…
Als de diepte nog te eng is…
Of als je een pasklaar antwoord op je vragen zoekt…

Dan is het jaartraject Kudde & Stilte niet wat je zoekt.

Maar…

Ben je bereid het werk te doen?

 • Durf je het monster in de bek te kijken?
 • Ben je bereid om je kwetsbaarheid en kracht steeds weer in te brengen in een ontmoeting met de kudde?
 • Ben je bereid om intuïtie en lichaamswijsheid te volgen?
 • En ben je bereid om op te geven wat je ‘weet’ en opnieuw te kijken?

Dan vind je in het jaartraject Kudde & Stilte een rijke bron van groei. Een liefdevolle schop onder je kont als het gaat om potentieel en leiderschap. En veel nieuwe inzichten en wijsheid. Om nog jaren op te teren.

Wat krijg je?

 • 10 live-dagen op vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur in Wapenveld (Gld.). Data groep 2: 17 februari, 17 maart, 14 april, 12 mei, 9 juni, 15 september, 13 oktober, 10 november, 8 december, dag 10 (volgt)
 • Ervaringsgerichte oefeningen met en zonder paarden
 • Reflectievragen en -opdrachten tussen de live-dagen door (waar relevant)
 • Twee individuele sessies gedurende de looptijd van het traject
 • Eén keer per maand een call (individueel) of wandeling, als je dichtbij genoeg woont, om samen te oogsten en te verhelderen waar nodig.
 • Een kleine groep mensen van maximaal 5 deelnemers, die gecommitteerd zijn aan het onderzoek dat we met elkaar aangaan.
 • Na het traject: toegang tot alumni-dagen en themadagen

Thema´s

Naast potentieel, leiderschap en stilte komen ook deze thema’s voorbij:

 • Kudde, natuurlijk.
 • Vitaliteit – en wat het in de weg staat of kan staan.
 • Leidende principes – niet als keuze, maar als iets waar je door geleid wordt
 • Overgave – in de vorm van opgeven en in de vorm van ontvangen

Opzet

Het traject bestaat uit 3 fasen.

Fase 1: ik neem je mee over de brug

In de eerste fase leer je de kuddewijsheid van paarden en mensen (her)kennen. Ik neem je mee over de brug naar een manier van kijken die radicaal anders is dan we gewend zijn: het kuddeperspectief.

 • Je leert het kuddeperspectief kennen en maakt kennis met termen en onderwerpen. Je begrip ervan groeit, met je hele wezen.
 • Je neemt je eigen thema’s onder de loep vanuit dit nieuwe perspectief.
 • Je leert je lichaam kennen als bron van (kudde)wijsheid; je boort de kuddewijsheid in jezelf aan.
 • Je ontwikkelt de innerlijke houding die hoort bij de wijsheid van de kudde.

Thema’s: kudde, potentieel, harmonie, vitaliteit

Fase 2: Je leert om heen en weer te gaan over de brug

Wat leidt jou? Waar ben je bij in dienst? Wat dient de kudde en wat is daarin jouw bijdrage?

 • Je leert te zien (en te aanvaarden) hoe je in dienst bent bij iets groters, hoe er iets is dat niet alleen jou maar de kudde steeds in beweging zet.
 • Je gaat de kudde zien in het leven van alledag. Het kuddeperspectief raakt verankerd in je en je leert het als kompas te gebruiken.
 • Je raakt afgestemd op de stilte en durft je te laten leiden. Je groeit in ‘ja’ zeggen en volgen. En dus ook in handelen.

Thema’s: kudde, stilte, leiderschap

Fase 3: de brug stort in

Je valt samen met de stilte. Dat is het instorten van de brug. De bron van je handelen verandert en ook je besef van ‘ik’. Leiderschap is hier op zijn grootst, omdat de bereidheid om te volgen op zijn grootst is.

Thema’s: opgeven, ontvangen, dienen

Deze laatste fase is een spannende. We kunnen er alleen maar samen komen. Want er is geen brug en niemand die je over de brug kan leiden. Ik kan ons ervoor zetten. En dan moeten we het samen doen.

Meedoen met het jaartraject?

We starten zodra er een groepje van minimaal 3 deelnemers is. Dat vind ik makkelijker dan mezelf vast te pinnen op een startdatum. Wat we later starten, plannen we er aan het eind weer bij.

De prijs van het jaartraject is €4750,-. Exclusief btw voor ondernemers en bedrijven, inclusief btw voor particulieren. Er zijn ruime betalingsmogelijkheden.

Een kennismakingsgesprek is onderdeel van de aanmelding en verplicht van beide kanten nog tot niets!

Kennismaken?

Vier keer per jaar geef ik de workshop ‘Kudde & Stilte’, te weten op 1 maart, 1 juni, 1 september en 1 december. In de workshop staat de ontmoeting met kuddewijsheid en stilte centraal, en wat zich daarin toont.

De workshops zijn van 10.00 -13.00 uur in Wapenveld. Deelname kost €65,- inclusief btw. Om je aan te melden stuur je een mail naar leontine@wijsgoed.nl.

Maar….(antwoord op veelgenoemde bezwaren)

Ik heb niks met paarden.

Je hoeft niets met paarden te hebben om aan het traject mee te doen. Het enige dat het traject vraagt, is dat je respect hebt voor wat we van ze kunnen leren. Als je echt bang bent, is het altijd mogelijk om een lijn te spannen tussen jou en het paard.

Ik heb al zoveel gedaan, ik wil niet meer van hetzelfde

Nee, dat zou ook zonde zijn. Het jaartraject Kudde & Stilte is een transformatief traject. Het verandert je, omdat je anders leert kijken. Natuurlijk kom je daarbij jezelf nog een keer tegen. Maar vanuit het kuddeperspectief en de stilte zul je in beweging gezet worden op een manier die past bij waar je nu staat en bij wat de vitaliteit van de kudde dient. Het traject is er niet alleen voor jou. Het is er ook voor de kudde, die gebaat is bij jouw bijdrage.

Ik hou niet zo van groepen

Ik ook niet. En toch heb ik altijd het meest geleerd in groepen. Omdat de ruimte én de oefening er groter is. Ik zou zelfs zeggen: als je niet zo van groepen houdt, heb je juist een kuddetraject nodig.

Maar als de groep echt nog een stap te ver is en het verlangen wel groot, dan is een individuele variant van het traject ook mogelijk. Neem even contact op, dan vertel ik je graag over de mogelijkheden.

Ik hoef geen goeroe te worden

Ik denk dat we allemaal wijsheid hebben en dat je het in vele vormen tegenkomt in de wereld. Niemand wéét alles, samen zijn we alles. Maar als jij zegt dat je geen goeroe hoeft te worden, bedoel je dan eigenlijk: ik hoef niet zo te koop te lopen met mijn wijsheid? Want dan zeg ik…wat nou als dat precies is wat de kudde wel vraagt?

Ik wil wel mezelf kunnen blijven

Mm, ik denk dat je definitie van ‘jezelf blijven’ verandert tijdens het traject. Dat je veel van wat je nu verstaat onder ‘jezelf blijven’ niet meer zo omhoog hoeft te houden en je in plaats daarvan over kunt geven aan wat het leven brengt en van je vraagt. Dat verandert je. En tegelijkertijd blijft er iets op zijn plek.

Ik vind mezelf niet zo belangrijk…

Hier maak ik het liefst meteen korte metten mee. Je maakt jezelf kleiner dan je bent en tegelijkertijd heel belangrijk. En dat dient de kudde niet. Maar nee, je bent ook niet belangrijk. De kudde is belangrijk en het leven, en beide vragen van je dat je je eigen maat leeft.

Ik wil gewoon lol hebben in het leven.

Als dat echt het enige was, had je niet tot hier gelezen. Maar wees gerust, we lachen ook heel veel. Ik ben alleen bloedserieus als iets erom vraagt serieus genomen te worden.

Ik vind het wel erg duur.

Ja, het is veel geld. Voor de één meer dan voor de ander. Dat realiseer ik me heel goed. Dit is hoe ik het zie: kuddewijsheid is niet moeilijk, maar vraagt wel vertraging, concentratie en onderscheid. De eenvoudigste dingen in het leven, zijn het moeilijkst te leren. Dat vraagt toewijding. Van jou en van mij. En de prijs reflecteert dat.

Ik vind het ook wel eng

Het is logisch als je ook angst voelt bij het lezen over dit traject. Het traject schudt aan patronen en overtuigingen waarin je je veilig voelt/voelde. En verlangen en angst liggen vaak dicht bij elkaar. Groei ontstaat daar waar verlangen of urgentie groter worden dan angst. En potentieel kan flink duwen in je rug, om je die stap toch te laten zetten.

Verfijn je afstemming. Verwijd je blik. Vergroot de ruimte.

Op dit aanbod zijn de algemene voorwaarden en aanmeldingsvoorwaarden van WijsGoed van toepassing. WijsGoed respecteert jouw privacy. Lees hier de privacyverklaring.

Er is ook een incompany variant van dit traject:

De thema’s van het jaartraject – vitaliteit, potentieel (individueel én van de kudde), leiderschap en kudde (lees: het samen doen) – in een op maat gemaakt, wijs én hands-on traject, afgestemd op de kenmerken van je organisatie en medewerkers.
Lees er hier meer over.