Zachtheid

“Zachtheid is een kracht, die velen onderschatten. Behalve degenen die over haar beschikken.”

uit: een post die ik eens schreef

Met dat ik stil word, me een beetje terugtrek, uit de noodzaak om extravert te zijn, word ik ook zachter merk ik.

Het is een zachtheid die ik inmiddels kan dragen.

Ik ben dankbaar voor de lessen in stevigheid die ik gehad heb de afgelopen jaren.

Maar het is de zachtheid die nu wil praten.

Ik heb nooit geloofd dat de mens inherent slecht zou zijn. Ik denk dat alle hardheid die je vindt in de wereld, en in jezelf, een gevolg is van angst en dat we verzachten als we leren om ons te laten dragen.

Zelf heb ik daar overduidelijk de stilte voor nodig. Zonder stilte verlies ik aan draagvermogen. Niet alleen het vermogen om zelf te dragen, maar ook, misschien wel vooral, het vermogen om me te laten dragen.

Ik denk dat er zachtheid zit in de wetenschap dat je bent wie je bent en doet wat je doet, steeds met de beste intenties. Zelfs als wat je doet hard is. Of hard aankomt.

Het is de eerste aanvaarding, die van jezelf. De volgende is die van de ander en de derde die van de kudde, het geheel waar je bij hoort. En elke keer is de beweging eigenlijk hetzelfde. Aanvaarding.

En elke keer groei je in zachtheid.

Paardencoaching is een krachtig middel, het kan confronterend zijn en je laten groeien in stevigheid. Maar de meest wezenlijke beweging is niet dat. De meest wezenlijke beweging is de groei in zachtheid.

Zachtheid die kan ontvangen.

Ik weet niet of deze tekst een coherent geheel geworden is. Ik heb alleen zachtheid laten praten. Zachtheid doet niet zo aan stutten en kaderen, geloof ik. Het meandert nogal. Het is wel lekker om dat gewoon eens te laten gebeuren.

Ik zette deze week een nieuwe beschrijving van het programma Kudde & Stilte online. Met een nieuwe (lagere) prijs en een iets aangepaste opzet. Een opzet met minder belofte (en dezelfde hoeveelheid ruimte).

Ik voel al een tijdje heel sterk dat ik niet wil beloven. Dat ik verlang naar simpeler. Stiller en eenvoudiger. (En dat dat ook eerlijker is.)

Het maakt dat ik stoei met mijn marketing én steeds eenvoudigere keuzes maak. Die eenvoud en keuzes zie je terug in het programma (je vindt de beschrijving hier).

Voor wie het jaartraject Kudde & Stilte in het verleden overwogen heeft, is het misschien fijn om te weten. En ik heb meteen m’n hele website maar aangepakt, dus als je het leuk vindt, neem een kijkje.

Ik wens je een zacht en heel goed weekend.

~ Leontine


Dit is de tekst van een mail die naar mijn mailinglist ging. Wil je teksten als deze rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s