Begrijpen wat kudde is (met je hele wezen)

‘Kijk eens wat er gebeurt als je knielt?’

Ze had zichzelf herkend in één van mijn podcasts: ‘Ik hou niet van groepen’. Alleen voelde vaak veiliger, zelfs in een groep. Veiliger, maar ook eenzaam. Terwijl in haar de potentie schuilt om te verbinden.

Maar dat moest ze nog ontdekken.

Wat ze wel wist: ze wilde de kudde in.
Het was er tijd voor.

Ze was aan deze kant van het hek begonnen. En had, toen ze voelde dat het écht tijd was, de stap naar de andere kant van het hek gemaakt. Daar waar alleen een draad haar nog scheidde van de merries en veulens in het weiland.

De kudde was voor haar aan het werk. De kleinen en de groten. Eén voor één kwamen ze voorbij, keken haar aan. Grotendeels een uitwisseling voorbij woorden. Een stille herkenning, en erkenning.

Tot een merrie en daarna ook een veulen onrustig met haar hoef over de grond schraapte, haar hoofd schudde, een rondje draaide en weer schraapte.

Er mocht nog iets gebeuren.

‘Kijk eens wat er gebeurt als je knielt’, zei ik.

Het resultaat zie je op de foto. Een derde paard kwam erbij en er kwam rust in de bewegingen van de paarden.

Ik ervoer een gevoel van compleetheid in mezelf.
De coachee omschreef het als overgave.

Ze heeft in deze ontmoeting begrepen wat kudde is. Niet alleen als metafoor of concept, hoewel dat ook zeker zinvol is, maar met haar hele wezen, door het aan den lijve te ervaren.

Ze heeft gezien en gevoeld hoe de kudde anders beweegt als zij anders beweegt, en andersom. En dát is iets dat je mee kunt nemen. In contacten en relaties, in je manier van kijken, en in de keuzes die je maakt.

Zo brengt kuddebesef nooit alleen jezelf iets.

En zo staat niemand ooit alleen voor zichzelf in de bak.

~~~
Met toestemming gedeeld.

Zelf ervaren? Kom naar de kennismakingsworkshop op 16 juni a.s. van 10-13 uur in Wapenveld. Meer info of aanmelden? Stuur even een berichtje: leontine@wijsgoed.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s