Geen categorie

Polarisatie en het grote verdriet

Ik herlees momenteel het boek ‘De nachtwandelaar’ van Marianne Frederiksson. In het boek vertrekt een jonge Chaldeeuwse magiër genaamd Anjalis, uit de langzame, kale woestijnwereld waar hij is opgegroeid en trekt naar Griekenland om de Griekse ziel te leren kennen. Hij treft een wereld aan waar de Romeinen heersen met kille zakelijkheid en waar de Grieken zich laten bijstaan door vele goden die ze voeden met hun eigen beelden. De Chaldeeuwse kennis dat God één is met aarde en hemel en mensen is in die wereld ver weg.

Die kennis is voor Anjalis zelf zowel vanzelfsprekend als niet te bevatten. De jonge Anjalis zegt tegen een oude Egyptische hiërofant: ‘Het is moeilijk te bevatten dat er iets kan zijn waar het ik niet bestaat.’

‘Ja’, zegt de hiërofant. ‘Om dat te begrijpen moet je jezelf durven overgeven aan verdriet. In het grensland tussen leven en dood bevindt zich het grote verdriet, de som van al het menselijke verdriet. (…) De optelsom van de vertwijfeling van hele geslachten over hun onvermogen om zich te bevrijden. (…) Pas wanneer je daarvan geproefd hebt, kan compassie ontstaan. (…) Dat is de betekenis van ‘met jezelf samenvallen in de dood’.’

De reactie van de hiërofant trof me. Hij beschrijft een overgave, die ik herken van de paarden. Ik heb ervaren hoe je blik dan compassievol wordt en hoe je ervaring van ‘ik’ verandert. Verwijdt, verbreedt, en soms verdwijnt.

De Romeinen zijn in de tijd van Anjalis wrede heersers, oorlogen zijn aan de orde van de dag. Polarisatie is al duizenden jaren oud, dat trof me ook. Wat we nu ervaren is niet nieuw. Het is een herhaling. En de ‘oplossing’ is ook al bekend. Vind de moed om je over te geven aan verdriet. Het verhaalloze verdriet, dat onderdeel is van ons mens-zijn. Je hoeft het niet te snappen. Je hoeft het slechts te ervaren en te voelen hoe het je wezen beroert.

(Foto: Marjan van Houwelingen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s