Geen categorie

Vitaliteit: bewegen met het leven

Vitaliteit is het laatste thema in een serie van vijf tijdens de training ‘Paardenmest’. En het blijkt een woord te zijn waar nogal wat associaties aan hangen. ‘Ik denk bij vitaliteit altijd aan wandelen en veel groene smoothies drinken’, zei een deelnemer eens.

Het woord vitaliteit is gekaapt. Door marketingbureaus en door sommige organisaties die aan verzuimpreventie doen. En dat is niet zo onschuldig. Want onder het mom van vitaliteit worden gedragsstrategieën gepromoot en aangeleerd die op zichzelf best gezond kunnen zijn, maar die ook gewoon een nieuwe overlevingsstrategie kunnen worden. Als ik maar genoeg beweeg en groene smoothies drink, dan….hou ik het vol, word ik gelukkig, succesvol, stressvrij…

Niet voor niks stond er in mijn introductie op het thema vitaliteit dat het niets met gelukkig zijn te maken heeft, en ook niet met fit en gezond zijn. Vitaliteit is je levend voelen. Voelen dat je in contact bent met het leven, dat je ermee kunt bewegen. Er kan veel meer vitaliteit zitten in een flinke huilbui dan in de zoveelste smoothie drinken. Er kan vitaliteit zitten in angst, boosheid, zelfs in stress en ja, ook in geluk en ontspanning en in goed voor jezelf zorgen. Het punt is: volg de beweging die het leven van je vraagt.

‘Laat je grijpen’, zei ik tijdens een oefening tegen de deelnemers en het paard liep naar het midden van de bak. Hij schraapte wat met z’n hoeven over de grond, draaide rondjes om z’n as.

‘Als er een uitnodiging is die het leven – misschien wel steeds weer – aan je doet, wat zou het zijn?’

Meer rondjes, toen een schudden met z’n hele lijf.

‘En wat heb je nog los te laten om de uitnodiging werkelijk te volgen?’

Er leek een minieme extra ontspanning zichtbaar in de armen van de deelnemers. En op hetzelfde moment ging het paard liggen en rolde een paar keer heen en weer.

Vitaliteit. Wat er ook komt, ontvang het en beweeg ermee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s