Geen categorie

Wat is er voor nodig om gelukkig te zijn?

“Ik wil graag gelukkig zijn.” Met dat verlangen stap ik de bak in. In mijn hand een pion die voor ‘gelukkig’ staat. Ik zet hem zo neer, dat het paard er naar kijkt. Want zelf kan ik het nog niet. Een paar passen erbij vandaan sta ik vast aan de grond. Mijn lichaam heen-en-weer, heen-en-weer. De innerlijke strijd zichtbaar gemaakt. Ik wil wel, maar het gaat niet.

“Wat als je iets neer zou leggen voor die onmacht?”  Pfffff, uitademen, eindelijk kan ik bewegen. Ik loop naar het paard, en kijk naar mijn pion. ‘Gelukkig’, het voelt zo ver weg, zo abstract. Ik zie het paard naast me zwaarder en zwaarder worden. Ik verwacht dat het elk moment neer kan gaan, ik gun het hem bijna, maar het gaat niet.  En ook dat herken ik zo in mezelf. “Ik weet het hier niet. Het is zo zwaar om hier te staan, maar gaan liggen is geen optie.”

“Je straalt er bij als je dat zegt.” O ja, shit, die verdomde trots. Die is er ook nog. En ook daar leg ik iets voor neer, zodat ik wederom vrij ben.

Ik loop naar mijn pion en pak hem op. Neem hem mee. Man, wat is dat spannend. Zo eng kan het zijn om geluk te omarmen. Maar waarom?

Ik loop naar het hek en leun. Kijk naar de paarden. Net buiten de bak is een paard gaan liggen. Alleen haar hoofd is nog opgericht.

“Wat is er voor nodig om gelukkig te zijn?”

“Dat je je slachtofferschap vol neemt.” En dan gaat het paard helemaal, nu ook met het hoofd op de grond.

Dat dus. Daarom is het zó spannend om mijn geluk op te rapen en ermee aan de wandel te gaan. Daarom geef ik het misschien wel liever uit handen, al jaren. ‘Met mij is alles goed.’ De trots van een slachtoffer die geen slachtoffer wil zijn.

De les

We zijn allemaal óók slachtoffer. Van omstandigheden, ervaringen, verlies, gemis. Als we de pijn daarvan wegdrukken, niet willen nemen, dan kunnen we niet gelukkig zijn. We spannen ons in om geluk te vinden en denken dat we daarvoor onszelf of de wereld (en vaak beide) moeten veranderen.  We zoeken ons heil in de verhalen die we bouwen, in de analyses, over schuld en onschuld, recht en onrecht, verleden, heden en toekomst. Maar het werkelijke slachtofferschap, de werkelijke pijn; ga je die aan?  

(Dit is een fragment uit mijn boek.)

(Foto: Jeffrey F Lin on Unsplash)

Een gedachte over “Wat is er voor nodig om gelukkig te zijn?”

  1. Dank je Leontine. Heel herkenbaar wat je schrijft. Al is het bij mij niet de trots, maar de onbewuste angst om af te gaan tegenover anderen (tot er niets meer van mij over zou zijn en ik zou verdwijnen in de pijn), dat ik jaren wegliep voor wie ik in wezen ben. Tot ik op de bodem van de pijn voelde dat ik er nog steeds was. Hoe meer ik mijzelf zie, des te meer kan ik ook mijn maskers loslaten en mij kenbaar maken aan anderen die mij lief zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s