blog

#fail – of toch niet?

‘Wat ben je goed bezig!’

Dat zeggen mensen tegen mij als ik ze tegenkom. En het is waar, ik ben goed bezig. Ik doe mooie dingen, al zeg ik het zelf. Maar goed bezig zijn is niet hetzelfde als ondernemerssucces. Klanten komen niet vanzelf als je maar ‘goed bezig’ blijft.

Gisteren waren er geen deelnemers bij Soul Food. Ik had een prachtig thema – ‘zijn’ – een mooie visualisatie en prachtige muzikale wijsheden. Maar geen klanten. ‘Als je vooral wilt maken wat je zelf mooi vindt, ben je kunstenaar, geen ondernemer’, zei een loopbaancoach ooit tegen mij. En hij heeft een punt.

Ik ben in 2017 ‘voor mezelf begonnen’. Vrij om te doen wat ík leuk vind, goed vind, wat ik vind dat er (meer) zou moeten zijn in de wereld. Maar ondernemen kun je niet ‘voor jezelf’, dat is alsof je wat sleutelt in je knutselschuurtje. Ondernemen kun je alleen in relatie tot een ander, die belang heeft bij jouw product.

Een open deur, dat weet ik. En het is ook niet zo dat ik dat van tevoren niet snapte, maar ergens was ik zo naïef om te denken dat ‘die ander’ vanzelf zou inzien dat hij ‘belang’ heeft bij mijn product. Niet dus.

Dat besef is er al een tijdje. En werd alleen maar bevestigd door het ontbreken van deelnemers gisteren bij Soul Food. En ja, dat voelt als falen. Een beetje. Want je kunt het ook beschouwen als ervaring om van te leren. Een ervaring die ik nodig had, om de volgende stap te kunnen zetten. (lees verder onder de afbeelding)

Quotefancy-1710543-3840x2160

Wat doe je als een prototype niet naar behoren werkt? Dan ga je terug naar de tekentafel. En dat doe ik de komende tijd ook met WijsGoed. Ik ga een opleiding volgen (systemisch coachen met paarden) en ik ga – met hulp van een coach – aan de slag met visie en inhoud; waar sta ik voor en welke expertise bied ik? Met doelgroep en product; voor wie werk ik en in welke vorm? Hoe passen bestaande producten daarin? En natuurlijk met zichtbaarheid: hoe zorg ik dat ik gevonden word door mijn doelgroep?

Dat is niet iets wat ik in een paar dagen neerzet. Daar moet ik een tijdje op broeden en dat kost tijd. En het zal ook deels een kwestie van experimenteren zijn.

Dus ik blijf ‘goed bezig’ in 2018 😉

Ik wil je bedanken voor je betrokkenheid tot nu toe. Jij hebt WijsGoed mede gemaakt tot wat het nu is. Je hebt me toegejuicht, meegelezen, meegedacht en meegedaan en me zo ervaringen gegeven waar ik op kan bouwen. Bedankt daarvoor.

Je bent van harte uitgenodigd om mijn ‘bouwen aan WijsGoed’ te blijven volgen op Facebook en LinkedIn en via mijn blogs.  Misschien heb je zelfs wel tips of ideeën? Voel je welkom!

4 gedachten over “#fail – of toch niet?”

  1. Hi Leontine, Wat een eerlijk en herkenbaar verslag. Wat een leerproces is het he? Ondermenen/coachen en je persoonlijke groei erbij, ze zijn zooo verweven met elkaar ook. Ik zit daar ook vol in. En heb ook regelmatig iets (een project) dat niet succesvol is, naast de dingen die wel succesvol zijn. Soms doet dat even pijn en moet ik dat verwerken, maar het hoort er wel bij, en geeft zoals je zegt inzichten in wat wel en niet werkt, en in hoe stevig je er zelf al in staat. Mocht je het leuk vinden, ik heb voor (startende) coaches een besloten FB groep opgericht, waarin we veilig dit soort dingen met elkaar kunnen bespreken: https://www.facebook.com/groups/1857831451211835/ Liefs, Sanne

    Like

  2. Wat een open en eerlijke reflectie, dappere en ondernemende Leontine. Heel veel succes aan de tekentafel en met de opleiding!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s