blog

Leven als een backpacker

‘Reis licht’ is een advies dat backpackers krijgen. Ze hebben ook geen keus; er past niet zoveel in hun rugzak. Alleen de noodzakelijke dingen nemen ze mee. Wat ze verder nodig hebben, kopen – of krijgen – ze onderweg. Dat betekent dat ze er soms even op moeten wachten, het moeten ontberen. Maar ervaren backpackers zullen je vertellen dat het altijd goed komt. En als iets zijn nut gehad heeft en niet meegenomen kan worden op de verdere reis, dan laten ze het zonder schuldgevoel achter.

Hoe mooi zou het zijn als je ook zo kon leven? Licht, en in het vertrouwen dat wat je nodig hebt op je pad zal komen. De waarheid is voor de meesten van ons anders. Vaak zeulen we behoorlijk wat – onderweg bij elkaar verzamelde – bagage met ons mee.

Een deel van die bagage is mooi: wijsheid opgedaan door levenservaring, kennis, zelfvertrouwen. Een ander deel van die bagage is ballast. Weggestopte emoties, oude pijn, overtuigingen die je niet langer dienen, onzekerheid.

Sommige coaches pleiten voor ‘doorvoelen’ van die ballast, anderen voor ritueel verbranden. Allemaal met als doel er los van te komen. Want wat zouden we die ballast graag loslaten. Weggooien. Door het toilet spoelen. Zodat we er geen last meer van hebben.

En toch lukt dat heel vaak niet – mij niet in elk geval. De ‘ballast’ van verdriet en eenzaamheid uit mijn jeugd draag ik nog dagelijks. En weet je, eigenlijk is dat ook mooi. Er zit wijsheid in die zogenaamde ballast. Natuurlijk zijn er momenten dat ik het niet wil voelen. Maar het hoort bij mij en het heeft me gevormd tot wie ik nu ben.

Dus wil ik die ballast echt kwijt? Nee. En ik denk dat dat ook niet hoeft. Ik denk dat je ballast beter kunt recyclen. Je neemt je ballast als grondstof en verwerkt het in een nieuw product: jouw eigen-wijsheid. En die eigen-wijsheid neem je mee in je rugzak, want dát is wat je van pas zal komen op je verdere reis.

– Leontine

Deze blog is geïnspireerd op een hoofdstuk uit mijn boek ‘Schrijf je wijs’. Een boek met prikkelende vragen en laagdrempelige, intuïtieve (schrijf)oefeningen om je eigen-wijsheid te vinden en onder woorden te brengen. Het boek komt dit najaar uit. Als je hier je gegevens achterlaat, hou ik je op de hoogte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s