blog

Eigen-wijsheid is geen Renault Mégane

Gisteren zag ik een commercial van Renault op televisie. Hoofdrolspelers: een mooie man en dito auto. De voice-over zegt:

“Je weet wie je bent. Je hoeft je niet anders voor te doen. Alles gaat bijna vanzelf. Je leeft je leven zoals jij dat wilt. En als je succesvol bent weet je wat jij nodig hebt.”

De nieuwe Renault Mégane; een auto voor echte, eigen-wijze mensen….

Of: hoe reclame de zoektocht van mensen naar authenticiteit kaapt. Want er klopt niets van. De reclame speelt in op de illusie dat je leven ‘vanzelf’ gaat als je maar echt jezelf bent. Alsof je dan nooit meer gestresst, boos, onzeker of verdrietig zou zijn.

Maar reclamemakers zijn niet dom. Die weten ook wel dat de meeste mensen niet ‘echt’ willen worden, maar perfect. De perfecte auto, het perfecte uiterlijk, het perfecte leven. Ontspannen, succesvol, gelukkig. In die volgorde.

Ook in de wereld van ‘persoonlijke ontwikkeling’ zie je dat veel. “Volg deze cursus en je leert om te leven vanuit je eigen ‘flow’.” De suggestie dat het leven makkelijker wordt als je wijzer wordt, is snel gewekt. En ook niet helemaal onwaar.

Ja, je leven wordt makkelijker als je jezelf beter kent, als je jezelf – én anderen, én situaties – kunt accepteren zoals ze zijn.  Maar het is geen oplossing voor al je problemen. Het is geen quick-fix die van jou een perfecte moeder, ondernemer, partner of vriendin maakt. Het is überhaupt geen fix.

Want het punt is: er hoeft helemaal niets gefikst te worden aan jou. Dát is de eigen-wijsheid die je opdoet in je zoektocht. En dat is geen luxe die je kunt kopen. En ook geen software die je even kunt installeren op je hard-drive, zodat je configuratie geüpdated wordt.

Dat is wijsheid waar je hard voor werkt om het te vinden, en vervolgens te geloven en te leren vertrouwen. Om het daarna uit te delen aan een ieder die bereid is en in staat is het te ontvangen.

Eigen-wijsheid is geen Renault Mégane, het is eerder het graan op het land. Het heeft verzorging nodig, moet groeien, geoogst en verwerkt worden. Dat is een proces dat tijd en inzet vraagt. Én dat tot prachtige dingen leidt.

Ik verkoop geen Renault Méganes. Ik kan je wel leren hoe je graan verbouwt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s