blog

De wijsheid van ‘en-en’-denken

“Ik ben een groot fan van ‘en-en’-denken”,  dat zei een – inmiddels oud- collega van mij een paar maanden terug tegen me. De uitspraak is blijven hangen. En ik ben de wijsheid ervan gaan inzien.

Ons denken is geneigd om zaken te labelen en in te delen. Dat is een auto en dat is een fiets. Dat vind ik lekker, en dat niet. Het is niet mogelijk om tegelijk een auto en een fiets te zijn. Of om iets tegelijkertijd lekker en vies te vinden. Tegengestelde dingen sluiten elkaar uit. Als iets fout is, is het niet goed.

De wereld is zwart of wit.

En zo ziet de wereld er dan uit:

Als ik verdrietig ben, ben ik niet gelukkig. Als ik mij erger aan jou, vind ik jou dus niet aardig. Als je je slachtoffer voelt van de situatie, kun je niet handelen. Als je huilt ben je zwak en dus niet sterk.

Het is een hele rigide manier van denken. Hele werelden vol mogelijkheden worden uitgesloten.

‘En-en’-denken maakt van de wereld weer een dynamische plek vol grijsschakeringen.

Ik ben verdrietig én ik ben gelukkig.

Ik vind mijn kinderen geweldig én ik vind ze vervelend.

Ik heb een fijne relatie én er zijn dingen die ik mis.

Ik hou van jou én ik maak ruzie met je.

Ik vind het heerlijk om eigen baas te zijn én ik vind het pittig om alles alleen te moeten doen.

Ik ben graag alleen én ik voel me eenzaam.

Ik heb zelfvertrouwen én ik ben onzeker.

Het grote voordeel van ‘en-en’-denken is dat dingen naast elkaar kunnen bestaan. Als ik het gedrag van mijn kinderen vervelend vind, vind ik ze nog steeds geweldig. Als ik ruzie met je maak, hou ik nog steeds van je. Let op: tegelijkertijd. Dus op precies dat moment, tijdens de ruzie, hou ik van je.

‘En-en’-denken bevrijd je van het gevoel dat je moet handelen.

Je hoeft niet te twijfelen aan je relatie omdat er dingen zijn die je mist. Je hoeft niet te werken aan je zelfvertrouwen als je je onzeker voelt. Je hoeft niets te doen als je verdrietig bent, om te zorgen dat je weer gelukkig wordt. En je hoeft niets te doen als je kind verdrietig is, om hem of haar weer blij te maken.

Het leven is en-en. Je hoeft niets op te lossen.

Een gedachte over “De wijsheid van ‘en-en’-denken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s