blog

Keuze-wijsheid

Toen het vanmorgen tijd was om naar school te gaan regende het, dus liet ik mijn kinderen kiezen: op de fiets of met de auto? Ze kozen de auto, uiteraard. Voor ik het wist, hoorde ik mezelf zeggen: “Vroeger kon ik niet kiezen; als het regende moest ik toch op de fiets naar school.” Tjonge, wat voelde ik me oud.

Het is luxe om de auto te kunnen pakken als het regent. Net als dat het luxe is om uit 10 soorten beleg te kunnen kiezen of kasten vol speelgoed en spelletjes te hebben. Zoveel dat veel dingen uit de kast niet of nauwelijks gebruikt worden. Mijn kinderen zeggen niet altijd netjes ‘dankjewel’ als ze een koekje of snoepje aangeboden wordt. Soms vragen ze om een ander soort of een andere smaak. Zo gewend zijn ze het dat er altijd iets te kiezen valt.

Je kunt het verwend noemen, want ‘wij hadden dat vroeger niet’. Maar misschien komt er ook iets goeds voort uit het opgroeien in overvloed: kinderen leren kiezen. Ze leren van jongs af aan na te denken over wat zíj willen, wat zíj lekker vinden en wat zíj graag willen doen.

Mijn moeder zegt weleens: “Er werd bij mij thuis nooit gevraagd wat ik wilde. Dus als iemand dat nu aan me vraagt, weet ik het antwoord heel vaak niet.” Ze heeft nooit geleerd hoe je erachter komt wat je wil. Laat staan dat ze wat zij wil belangrijk mag vinden.

Mijn kinderen zitten op een school waar ze veel en vaak mogen kiezen: waar ze willen spelen, welke taak ze eerst oppakken, aan welke doelen ze willen werken, waar in het gebouw ze dat willen doen. Natuurlijk ‘moeten’ er ook dingen:  de weektaak moet af, je moet leren schrijven ook al is dat niet je favoriete onderdeel, soms moet je kiezen tussen 2 dingen die je allebei niet zo leuk vindt. Het is net de echte wereld.

Mijn kinderen leren om in deze combinatie van (opgelegde) taken en  keuzevrijheid hun eigen weg te kiezen. Hoe vind ik het fijn om ermee om te gaan? Wat heb ik nodig om goed en prettig te leren en naar school te gaan? En dat is volgens mij de beste voorbereiding op ‘later’: als ze in de maatschappij hún weg mogen vinden in alle mogelijke routes en hún stem mogen laten horen tussen alle meningen die er in de wereld zijn. En dat is iets dat veel volwassenen nog steeds moeilijk vinden.

Weet jij (echt) wat je wil? En durf je daarvoor te kiezen en het uit te spreken? Of wacht je nog op toestemming?

 

4 gedachten over “Keuze-wijsheid”

  1. Heel herkenbaar. Ik zeg vaak dat het me niet uitmaakt, gewoon omdat ik niet weet wat ik moet kiezen. Niet alleen omdat er vroeger niet zoveel viel te kiezen, maar ook omdat ik zo gewend was om me aan te passen, dat ik daarom mijn eigen gevoel niet volgde. Gelukkig kun je dat op latere leeftijd nog steeds leren. Maar hoe fijn is het als je dat voor je veertigste al leert. 😃

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s