blog

Groter kunnen we het niet maken, wel makkelijker

Vanmorgen had ik een mooi gesprek met een aantal ouders op school. Over (onze) gevoelige kinderen en wat ze ons leren over onszelf, wat ze nodig hebben en hoe moeilijk we het soms vinden om daar gehoor aan te geven in een maatschappij waarin we oordelen en systeemdwang ervaren. Daarna had ik een afspraak bij een vrouw die mij af en toe begeleidt en coacht. Ik dacht dat we het zouden hebben over hoe ik Mats kon helpen, maar dat liep even anders…

Het is een vrouw die praat en leeft in energie. Dat is haar taal. Ze is ook nuchter en houdt het graag simpel. Ze heeft meestal niet zoveel woorden nodig en ze heeft niet zoveel op met mijn reflecties en bespiegelingen (vermoed ik). “Ik vind dat je het allemaal veel te zwaar maakt,” zei ze letterlijk.

Een klein meisje in mij protesteert dan: “Ik doe het ook nooit goed…”, maar als we dat pruillipje even vakkundig negeren, dan heeft ze wel een punt. Schrijven en reflecteren zijn talenten van mij, het helpt mij om te verwerken en te groeien en ik inspireer er ook anderen mee. Maar zoals elk talent heeft het een valkuil. En dat is: te veel nadenken, zwaar op de hand worden, overanalyseren en ook: dingen groter maken dan ze zijn, dingen zien die er niet zijn, en dingen projecteren op anderen.

Denken is energie en als je je energie richt op de zware  dingen, dan krijg je meer zwaarte. Richt je energie op leuke dingen en ontspanning en je krijgt meer….je raadt het al. Dat betekent niet dat je niet boos en verdrietig mag zijn, uiteraard. Maar doorvoel het en laat het los. Blijf er niet in hangen.

Point taken. Ik denk dat mensen in mijn directe omgeving opgelucht ademhalen als ze dit blog lezen…

Het was confronterend maar goed om in deze  spiegel te kijken. Ik kijk met nieuwe ogen naar mezelf en anderen, en ook naar WijsGoed. Ik sta achter de boodschap die ik wil uitdragen, maar mag waken voor dure woorden en  grootheidswaanzin. Misschien dat ik de webteksten nog eens kritisch tegen het licht ga houden…

En Mats? Mats – en ieder ander kind – mag spelen en kind zijn, en hij mag zijn eigen ervaringen en weerbaarheid opdoen. Ik mag hem daarin zien en  horen, maar het is niet eerlijk als ik mijn pijn daarop projecteer.  Kinderen doen wat jij doet, zeggen ze. Dus als ik me uitspreek, mijn grenzen (respectvol) aangeef, op mijn gevoel vertrouw en ook waarde hecht aan andermans grenzen en gevoel, dan zal Mats dat ook gaan doen. En als ik plezier kan maken en kan ontspannen, kan Mats dat ook.

Groter kunnen we het niet maken, wel makkelijker.

2 gedachten over “Groter kunnen we het niet maken, wel makkelijker”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s