blog

Lakmoesproef van het leven

Een man ligt op een massagetafel te wachten op de masseuse. Het is aangenaam warm in de ruimte. Dan voelt hij een rilling over zijn lijf gaan. Zijn overleden moeder doemt op voor zijn ogen, zoals ze was voordat ze Alzheimer kreeg en veranderde in een schim van de moeder die ze ooit was. “Mam, het spijt me zo dat je zo moest lijden,” zegt hij (terwijl hij zich tegelijkertijd afvraagt wat hier in hemelsnaam aan de hand is). “Ik herinner me alleen maar liefde, jongen.”

Dit is een vrije weergave van het verhaal ‘Heart song’ in het boek ‘Chicken soup for the soul’. De schrijver concludeert: lijden verdwijnt, liefde blijft.

What’s the point? Dat was het eerste wat ik me afvroeg. Waarom is dat lijden er, welk doel dient het? En het antwoord kwam in de vorm van een associatie:

Wat als er alleen lijden is omdat we de liefde op de verkeerde plek zoeken? We denken dat we de liefde kwijt zijn en terug moeten vinden, dat we deze moeten ontvangen van anderen. Maar de liefde zit in ons. Dat is de bron. Waar we zelf uit kunnen tappen en vrijelijk van kunnen uitdelen.

Soms kan ik het voelen, die oneindige liefde in mijn hart, waarbij alle aardse beslommeringen verbleken, irrelevant worden.

Maar dan doe ik mijn ogen open en staat er een hongerige kleuter in de keuken, is de kamer een rotzooi en moet ik toch echt gaan koken. Ik kan die dingen niet afdoen als irrelevant (tenzij, misschien, als ik als een kluizenaar in het bos ga leven).

Het punt is waarschijnlijk om die oneindige liefde in te brengen in alles wat ik doe. En zo min mogelijk dingen te doen, die ertegenin druisen.

Eén vraag als lakmoesproef van het leven: “Is het liefdevol?”

Is het liefdevol om van mezelf te verwachten dat ik altijd geduldig ben? (Nee)

Is het liefdevol om mezelf te verplichten te gaan werken, als mijn energiehuishouding om iets anders vraagt? (Nee)

Is het liefdevol om van mijn kinderen te verwachten dat ze nooit schreeuwen en elkaar niet in de haren vliegen? (Nee)

Is het liefdevol om ze ander gedrag aan te leren? (Ja)

Twijfel je over een keuze of beslissing? Vraag je dan af: is het liefdevol? Voor mezelf én voor anderen? Zo ja, doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s