blog

Liefde voor jezelf

In mijn vorige blog haalde ik mijn spoken uit de kast: angst en onzekerheid. Ik heb er mee geworsteld, met die spoken. Het was niet gemakkelijk om ze te tonen, ik voelde me klein en kwetsbaar. Maar het goede nieuws is: het heeft wat opgeleverd.

Het aan het licht brengen van die spoken heeft me lichter gemaakt. Eenmaal geïdentificeerd en doorvoeld, blijken ze stukken minder sterk. Ze zijn er nog wel, en ze mogen er zijn, ze horen bij mij. Maar ze krijgen me niet klein.

Want er is iets sterkers voor in de plaats gekomen: geloof in eigen kracht en een stukje eigen-wijsheid: ik vertrouw weer op mijn eigen oordeel, mijn eigen gevoel. Ik mag de keuzes maken, die bij mij passen.

charlie chaplin leicester squareCharlie Chaplin schreef er een gedicht over aan het einde van zijn leven. Ik citeer een aantal verzen ervan:

Toen ik van mezelf begon te houden,
zag ik in dat mijn onrust en emotioneel lijden signalen zijn,
dat ik niet leef in harmonie met mezelf.
Nu weet ik: dat is authenticiteit

Toen ik van mezelf begon te houden,
verlangde ik niet langer naar een ander leven
en zag ik dat alles in de wereld om me heen
een uitnodiging is om me te ontwikkelen
Nu weet ik: dat is groei

Toen ik van mezelf begon te houden,
stopte ik om elke minuut te vullen en
plannen voor de toekomst te maken
nu doe ik alleen dat waar ik blij van word
waar ik van houd en wat mijn hart laat zingen
op mijn eigen manier en in mijn eigen tempo
Nu weet ik: dat is eenvoud

Wanneer we van onszelf gaan houden
hoeven we niet langer bang te zijn voor confrontaties
met onszelf of met anderen
Zelfs sterren botsen weleens
en daaruit worden weer nieuwe werelden geboren
Nu weet ik: dat is leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s