blog

Woede is ook liefde

Ik heb een moeizame verhouding met boosheid. Ik voel me schuldig als ik zelf boos word en ik raak van slag als iemand anders boos is. In mijn ideale wereld is er geen ruzie en is er nooit iemand boos, zeker niet de mensen die dichtbij mij staan. Een illusie natuurlijk. Maar ik ben aan het denken gezet over boosheid. Zou het een vorm van liefde kunnen zijn?

Culturele verschillen

‘Woede is ook liefde’, is de laatste zin van de documentaire ‘Dus ik ben woedend’ van Stine Jensen, over woede. Een emotie die in Nederland (en veel Noord-Europese landen) nauwelijks geaccepteerd wordt, zeker niet voor vrouwen. Woede maakt lelijk en is onbeschaafd.

Maar in Spanje is boosheid de basis van veel culturele uitingsvormen, zoals bijvoorbeeld de flamenco. In de dans uiten ze hun woede en transformeren het; ze zetten het om in iets moois. Het was een leerzame uitzending…

Is woede liefde?

Maar toen kwam die laatste zin: ‘Woede is ook liefde’. Is dat zo? vroeg ik mij af.

De vader die zijn zoon van de trap ziet vallen en woedend roept: “Hou die leuning dan ook vast!”

De moeder die haar twee kinderen boos uit elkaar haalt als ze elkaar voor de zoveelste keer met fysiek geweld in de haren vliegen.

Dat is liefde, beschermingsdrang.

Maar de moeder die haar peuter woedend in het winkelkarretje zet bij een driftbui: is dat liefde? Misschien wel. Misschien is het liefde voor jezelf, voor je eigen grenzen.

En die driftbui van de peuter in kwestie: ook liefde? Liefde voor zijn eigen vrije wil misschien :).

De waarde van woede

Woede, boosheid, drift: het is in ieder geval een teken dat er iets in het gedrang is. Iets dat van waarde is voor jou. Het is niet per se normatief en ook niet altijd één op één te relateren aan de situatie. Het kan ook betekenen dat je meer tijd voor jezelf moet nemen, of meer slaap moet organiseren. Of dat je eigenlijk verlangt naar meer verbinding met je partner, een goed gesprek, of een weekend zonder kinderen.

Wat vertelt jouw woede jou?

Zeker in het geval van drift is de uitingsvorm, het gedrag, (vaak) niet goed te keuren. Maar keur het onderliggende gevoel niet af. Niet bij een ander, en zeker ook niet bij jezelf. Vraag je af: wat wil de boosheid jou vertellen? Wat wordt er geraakt in jou? Wat vraagt om aandacht?

Wat zijn jouw ervaringen met woede? Mag jij je woede voelen en uiten? En wat vertelt jouw boosheid jou?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s