blog

Wanneer ben je vrij?

Blote voeten in het zand: voor mij een ultiem gevoel van vrijheid. Even niets hoeven en alleen maar genieten van zon, zand en water. Een meisje uit Liberia vertelde in een interview, dat ze zich soms vrij voelt juist omdat ze nooit meer op blote voeten hoeft te lopen; in Liberia was ze te arm om schoenen te kopen. Geen gemakkelijke vraag dus, ‘wanneer ben je vrij?’.

Op het Bevrijdingsfestival in Zwolle heb ik vorige week een boekje meegenomen. In het boekje – gemaakt door journalistiekstudenten van Windesheim – staan 24 portretten van ‘nieuwe Nederlanders’ over het thema ‘Wat is nou die vrijheid?’.

De geportretteerden roemen de vrijheid in Nederland; het geluk om vrij te zijn van zorgen en geweld, de vrijheid om jezelf te zijn, om te dragen wat je wilt en te zeggen wat je vindt. Veel van deze nieuwe Nederlanders – de meesten zichtbaar anders van uiterlijk dan de meeste Nederlanders – geven aan dat ze nog regelmatig discriminatie, vooroordelen en veroordeling ervaren. Sommigen voelen zich wel Nederlands maar worden niet (altijd) zo gezien, anderen voelen zich juist om die reden ook geen Nederlander; omdat ze nooit helemaal opgaan in de groep, altijd opvallen.

Er is nog een verschil: de één laat de negatieve opmerkingen en ervaringen gemakkelijk van zich afglijden, de ander windt zich erover op of gaat er tegen in het verweer. Zonder een oordeel te vellen over dit verschil in reactie, roept het bij mij de vraag op:
Wanneer ben je vrij(er)? Is het een keuze om boos te worden, of niet? En hoe beïnvloedt je keuze, je reactie, je gevoel van vrijheid?

De hamvraag is misschien wel: is vrijheid iets van buitenaf, iets dat een land, een regering, een ander je geeft of afneemt? Of is het een gevoel van binnenin? Kun je een kern in je hart bewaren waar je altijd vrij bent? Vragen waar ieder voor zich een eigen antwoord op kan en mag geven.

“Als je vriendje in de sloot springt, spring jij er toch ook niet achteraan?”, zei mijn vader vroeger altijd, als ik bij iets wat niet mocht zei ‘hij deed het ook!’. Met andere woorden: je maakt je eigen keuzes.

Vragen staat vrij en je bent vrij om je eigen antwoorden te zoeken, vinden en bijstellen. Misschien is dat wel de ultieme vrijheid?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s