blog

Scherven brengen geluk

wabi sabi_kleinBij mijn oma thuis hing in de gang een tegeltje met daarop de spreuk ‘Niet klagen, maar dragen en vragen om kracht’. En zo leefde mijn oma ook. Ze klaagde zelden, vroeg weinig voor zichzelf, was dienstbaar aan haar man en kinderen en ik vermoed dat ze regelmatig om kracht vroeg aan God, als het zwaar was. Ik bewonder mijn oma, vind haar een sterke vrouw. Maar ik vraag me ook al een tijdje af of die tegeltjeswijsheid wel echt zo’n goede lijfspreuk is. Of het haar geluk heeft gebracht.


Zelf zit ik sinds december vorig jaar met een burn-out thuis. Te lang gedragen zonder te klagen en toen was mijn kracht op. Niet leuk, wel leerzaam. Ik herstel langzaam maar zeker, doe weg wat niet langer bruikbaar is en repareer wat stuk is.
Wabi sabi noemen ze dat in Japan. Als een vaas stuk valt, gooi je de scherven niet weg maar repareer je de vaas met goudkleurige lijm. De butsen en barsten maken de gerepareerde vaas uniek. Prachtig. Eén in zijn soort.

Dat repareren kost tijd. Je zoekt de mooiste scherven uit, zoekt de beste manier om ze in elkaar te passen. Dan moet je ze aan elkaar lijmen en de lijm moet drogen. Tijdens het repareren moet je voorzichtig zijn met de vaas; de constructie is nog niet stevig, hij kan weer stuk gaan.

De tegeltjeswijsheid van mijn oma gooi ik niet helemaal overboord, maar ik verander de toepassing:

‘Dragen’ is voor mij voelen, ervaren en toelaten wat er is, zowel positief als negatief.
‘Kracht’ vind ik in mezelf om mijn grenzen aan te geven en om trouw te zijn aan mezelf; om de scherven zo aan elkaar te lijmen als ik het mooi vind.
‘Niet klagen’ is voor mij dankbaar blijven voor het vele moois in de wereld, hoe groot of klein ook.

Dat laatste kon mijn oma overigens ook erg goed.

Mijn oma’s tegeltjeswijsheid zal nooit mijn lijfspreuk worden, maar wat dan wel? Misschien wel deze: scherven brengen geluk.

Wat is jouw wijsheid?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s