blog

Vragen zonder antwoord

Gisteren was de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal. Mijn zoon was getipt op school en zat dus stipt om 18.00 uur klaar. De ankeiler was veelbelovend: “Hoe komen Pieten je huis binnen als je geen schoorsteen hebt? Dat zoeken we uit.”

Tien minuten duurde het. En aan het eind was er – uiteraard – geen antwoord. De Pieten waren druk met andere zaken en ook Sinterklaas wilde geen antwoord geven. Mijn zoon zei het niet met zoveel woorden, maar de frustratie was merkbaar groot. Tijdens het spel de ene driftbui naar de andere. We hebben hem maar snel naar bed gebracht.

Ik merkte irritatie bij mezelf over het programma. Ze kunnen er toch rekening mee houden dat dit voor kinderen frustrerend en zelfs spannend is? Te spannend misschien.

Maar toen dacht ik: zijn we niet eigenlijk allemaal zo? Op zoek naar antwoorden op belangrijke vragen en gefrustreerd als we die niet kunnen vinden? Mopperend op collega’s omdat zij het ook niet weten. Bang voor mensen met een andere overtuiging, omdat ze de ‘waarheid’ van ons zorgvuldig geconstrueerde antwoord in twijfel trekken, op losse schroeven zetten, misschien wel onderuit halen.

Zo beschouwd is het Sinterklaasjournaal misschien wel een hele goede leerschool; bereid je voor op vragen zonder antwoord, want daar zijn er veel van in de wereld.

Op welke vraag zoek jij het antwoord? Waar zoek je? En wat als je het antwoord nooit vindt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s