blog

Moeder Theresa

Ken je dat gevoel van bewondering voor de moeder Theresa’s onder ons? De mensen die altijd klaar staan voor anderen, in woord maar vooral in daad? Die nauwelijks iets voor zichzelf nodig lijken te hebben?

Ken je ook het schuldgevoel dat tegelijk met de bewondering opduikt?

In mijn Facebook-timeline komt al een tijdje de ene na de andere oproep voorbij om de vluchtelingen te helpen. Ik klik regelmatig door om te kijken welke hulp concreet gevraagd wordt.

Om vervolgens het scherm weg te klikken en niets te doen.

Het wakkert een oud schuldgevoel aan. Ik ben welvarend, gezond, goed opgeleid; ik zou meer moeten doen voor anderen…voor de vluchtelingen, familie, vrienden, sociaal-zwakkeren, enzovoort.

Waarom doe ik dat niet?

Ik heb de behoefte om mijzelf verder te ontwikkelen, te leren. Dat is wat mijn handelen drijft. Dat is mijn intrinsieke motivatie om aan het werk te gaan.

De concrete dingen die gevraagd worden voor de vluchtelingen geven mij geen voldoening. Ik ben geen geboren verpleegster, voedseldistributeur, organisator of manusje-van-alles. Ik werk graag met mijn hoofd.

Is dat egoïstisch?

Enkele weken geleden ging het gesprek aan de dialoogtafel over hoe Windesheim van betekenis kan zijn voor de vluchtelingen. Martin Jans zei het als volgt: met je talent, datgene waar je goed in bent, kun je een ander ook het beste helpen.

Dan is het en-en. Er is geen sprake van zelfverloochening; het helpen van de ander gaat niet ten koste van jezelf.

De vraag is dus: hoe kan ik mijn talent – en hoe kun jij jouw talent – inzetten voor anderen? Hoe kunnen we anderen daarmee helpen? Zonder aan onszelf voorbij te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s