blog

Ego en ziel

Vorig jaar heb ik (in ander verband) eens een pleidooi gehouden voor trots in de positieve zin van het woord. Ik denk dat ik daarop terug wil komen.

Iedereen is uniek, je bent goed zoals je bent, verschillen mogen er zijn….zomaar wat zinnen die horen bij onze multiculturele samenleving.

Als ik goed ben zoals ik ben, dan is trots dus niet nodig. Ik hoef geen prestaties te leveren. En jij bent goed zoals jij bent: je hoeft mijn waardering of respect niet te verdienen.

Weet je, ik geloof daar oprecht in. Maar ik ervaar het lang niet altijd zo in de dagelijkse praktijk van samenleven. Ik maak resultaatafspraken, word beoordeeld, en vergelijk mezelf met anderen, waarbij soms ikzelf en soms de ander als ‘winnaar’ uit de bus komt. Zelfs mijn kinderen blijven niet buiten schot. De hamvraag is altijd: ‘voldoe jij, voldoe ik, wel aan de norm?’

Een wereld zonder oordelen lijkt een utopie, maar wat is dan nog de waarde van ‘je bent goed zoals je bent’?

Ergens wringt het…..

Afgelopen week las ik een interview met Elisabeth Gilbert (schrijfster van Eten, bidden en beminnen). Zij maakt onderscheid tussen je ego en je ziel. Een citaat:

“Als ik mijn ego in opstand voel komen door een slechte recensie, of als ik me door goede verkoopcijfers de koning van de wereld voel, herinner ik mezelf eraan dat het slechts mijn ego is dat zich laat gelden. Ik ben ook een ziel en mijn ziel weet niet eens wat succes en mislukking betekent.”

Haar advies: laat je ziel de grote beslissingen nemen.

Ik start binnenkort in een nieuwe functie en ik weet dat mijn ego zich zal willen bewijzen. Nu zorgen dat mijn ziel op gezette tijden op de rem trapt.


Inspiratie:

Interview met Elisabeth Gilbert, Happinez 6 – 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s