blog

Vertragen

Elke dag ontvang ik een gedachte voor de dag in mijn mailbox. Vaak een moment van herkenning, soms kan ik er niets mee. En af en toe zit er één tussen die me echt aan het denken zet. Zoals afgelopen zondag een quote van Nelson Mandela:

“Als ik iets goeds zie, geef ik een compliment. Als ik iets fouts zie, bied ik hulp aan.”

Een mooie gedachte. Als je kind iets doet dat niet mag of niet aardig is; corrigeer hem niet maar help hem het goede te doen. Als je een collega ziet worstelen met een taak; hou je commentaar voor je maar geef advies of help even mee.

Maar…..je voelt hem aankomen….wat als je zelf nog een berg werk hebt liggen? Je kunt toch niet altijd iedereen helpen? En wie bepaalt wat goed is en wat fout? Wie ben ik om een ander daarin ongevraagd te adviseren? Er zijn tenslotte meerdere wegen die naar Rome leiden. Bovendien,  iedereen mag toch leren van zijn eigen fouten? Dat heet groeien, toch?

Echte antwoorden op deze bezwaren heb ik nog niet gevonden. Maar ik vermoed dat het antwoord deels ligt in een werkwoord: ‘vertragen’. Als ik het druk heb, ga ik handelen: hard werken in een hoog tempo om het werk gedaan te krijgen. Wat de rest van de wereld doet of nodig heeft, is dan ver buiten mijn blikveld.

Als ik mijn tempo verlaag en me niet laat opjagen door een volle agenda, druk programma of lange to-do-lijst, dan ontstaat ruimte voor wat zich aandient. En kan ik die collega of mijn kinderen gewoon vragen: “Zal ik je even helpen?”

Rust en ruimte; we zoeken het in onze vrije tijd in de natuur, maar ik ga proberen om het juist in mijn werk  en gezin in te bouwen. Tips zijn welkom.


Inspiratie:
http://www.dagelijksegedachte.net

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s