blog

Kwetsbaar of stoer?

Al zappend bleef ik afgelopen weekend hangen bij een voorstelling van Ali B. Hij bleek behoorlijk grappig, en scherp. Tien minuten lang spotte hij met de onzekerheid die we allemaal hebben over delen van ons lichaam. En liet zo zien dat wij mensen eigenlijk behoorlijk op elkaar lijken.

We doen allemaal zo ons best om aan ´het´ plaatje te voldoen en falen collectief. Tegelijkertijd willen we allemaal uniek en authentiek zijn. Een vreemde paradox…

Hij bereikte nog iets: door te spotten met zijn eigen onzekerheid schiep hij ruimte voor anderen om ook te vertellen waar ze onzeker over zijn. Eén dapper meisje uit het publiek deed dit zelfs ter plekke op het podium – op verzoek van Ali weliswaar, ze had weinig keus. Want: ‘om elkaar te leren kennen, moet je bekennen’, aldus Ali B.

Humor is een krachtig middel. Maar jezelf zo in de spot-light zetten maakt ook kwetsbaar. Er is moed voor nodig om te laten zien dat je niet aan het ideaalbeeld voldoet. Dat je ook barstjes en ruwe randjes hebt.

Zelf krijg ik op mijn bijdragen aan 7 voor 1* veel positieve reacties. Collega’s –  jong, oud, man en vrouw –  herkennen zich erin of worden er door geïnspireerd. Dus bén ik sinds kort een blog en zullen mijn 7 voor 1 bijdragen niet alleen op het intranet maar ook via Google te vinden zijn.

Het duurde een paar weken voor ik genoeg moed had verzameld en nog steeds vind ik het behoorlijk spannend.

Maar hé, kwetsbaar is het nieuwe stoer.


* 7 voor 1 is het dagelijkse moment van bezinning op mijn werk

Inspiratie:
Theaterprogramma ‘Ali Beken(d)t’ – Ali B.

Een gedachte over “Kwetsbaar of stoer?”

  1. Bij dit onderwerp over kwetsbaarheid moest ik denken aan een TED-talk over dit onderwerp.
    Brene Brown is een Amerikaanse onderzoekster die een complete paradigma-shift ondergaat door haar onderzoeksresultaten op haar eigen leven te betrekken.
    Ze vertelt daar op een hele onderhoudende manier over. Zeer de moeite waard om te bekijken. Dat geldt trouwens ook voor haar boek. Dit is de link naar de TED-talk (20 minuten):

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s