blog

Verwachtingsmanagement

Vlak voor Hemelvaart was ik bij een generatiegesprek. Een mevrouw van in de 70 was haar hele leven op zoek geweest naar mensen die aan haar maatstaven konden voldoen. Inmiddels had ze het opgegeven en haar hoop gevestigd op het hiernamaals. Ook het generatiegesprek kon haar niet bekoren: “Ik merk dat ik hogere verwachtingen had. Ik vind het leven zwaar en moeilijk, maar ik vind hier weinig weerklank.”

Een week later op Facebook: iemand was naar een evenement geweest en noemde het een “deceptie” omdat ze er veel hogere verwachtingen van had.

In mijn werk doe ik voortdurend aan verwachtingsmanagement. Want als het resultaat niet aan de verwachtingen voldoet – niet volgens afspraak, deadline niet gehaald, werkt niet feilloos, oogt niet mooi – dan is men sowieso niet tevreden.

Wat is dat toch met verwachtingen? Ze lijken meer onvrede dan tevredenheid op te leveren.

Ik merk het ook bij het opvoeden van mijn kinderen: als ze zich niet gedragen zoals ik wil en verwacht, voel ik ongeduld, irritatie en boosheid. Het ‘achter-het-behang-plak-fenomeen’. Pas als ik dat loslaat, kan ik weer zien wat een geweldige kinderen het eigenlijk zijn.

Misschien ligt de sleutel naar geluk niet in het managen van andermans verwachtingen, maar in het loslaten van je eigen verwachtingen.

In een boek van Kader Abdolah kwam ik het volgende citaat tegen uit de Perzische literatuur:

‘Zolang de zon schijnt, de aarde draait en de maan verschijnt, kan alles gebeuren en moet je je nergens over verbazen’

Verwacht niks, verwacht alles.


Inspiratie:
Generatiegesprek – Windesheim in Dialoog
Boek ‘Papegaai vloog over de IJssel’ – Kader Abdolah

3 gedachten over “Verwachtingsmanagement”

 1. Precies wat ik me vanmorgen realiseerde toen ik superchagrijnig wakker werd om 5u omdat mijn 12 weken oude baby besloot dat de dag begonnen was en écht niet meer ging slapen… Als ik gewoon geen verwachtingen heb over het tijdstip waarop ik op zal staan, hoef ik me ook niet op te winden als het anders loopt… Wel makkelijker zolang je nog met verlof bent denk ik 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ken dit van projectmanagement. Alle verschillende verwachtingen over het resultaat zijn moeilijk te managen. Belangrijk voor jezelf is wanneer een project voor jou is geslaagd.

  Like

 3. Hoe meer ik beloof, hoe meer ik tekort schiet.
  Hoe meer ik tekort schiet, hoe schuldiger ik mij voel.
  Hoe schuldiger ik mij voel, hoe minder ik presteer.
  Waarom beloof ik eigenlijk nog iets?

  Het lastige is dat niets beloven, niet geaccepteerd wordt. En eigenlijk terecht, want bij géén doelstelling is er weinig stimulans om vaart te maken.
  Echter, een realistische doelstelling wordt ook niet geaccepteerd. Dan ben je niet ambitieus genoeg. En je wilt ook niet dat ze hun neus voor je ophalen.
  Blijft een ambitieuze doelstelling over. En daarmee zet je jezelf klem, de eerste de beste tegenvaller ondergraaft de kans op succes.

  Ik probeer wel eens een combinatie te maken van een realistische en ambitieuze verwachting. Ik garandeer resultaat op een realistische termijn (enige ruimte voor vertraging) en zeg toe mijn best te doen voor eerder (ambitieuze termijn, met weinig armslag). Dan heeft de (interne) klant toch die ambitie gehoord en zit ik niet meteen vast. Het mooiste is om midden tussen die termijnen op te leveren.

  O ja, wat ook wel eens wil werken: een tegenprestatie verlangen. “Als jij nu zorgt dat dit-of-dat (op tijd) aangeleverd wordt, zorg ik ervoor dat ik … ”
  Goede kans dat de voorwaarde niet wordt voldaan, en dat geeft jou ruimte. Het kan dan ook zomaar zijn dat de klus ineens niet meer zo belangrijk is…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s